12. 10. 2018 Zodpovedné podnikanie

Umožnite vašim ľuďom, aby sa o seba dobre starali. V práci aj doma

Pia Webb – životná a kariérna koučka vám na CEE CSR Summit-e 2018 poradí, ako dosiahnuť vytúženú rovnováhu prospešnú pre seba i pre pracovný život.

Životná a kariérna koučka Pia Webb (SE) pôsobila na vysokých manažérskych postoch v rôznych firmách. Sama zažila vyhorenie a odvtedy už viac než 10 rokov radí top manažérom v Európe, ako pomôcť sebe i zamestnancom byť spokojnejšími.

Ľudia sú rôzni, existuje vôbec jednotný recept na to, ako dosiahnuť spokojnosť so životom?

Verím, že cestou k spokojnosti v živote je to, že nad ním prevezmeme kontrolu. Šťastie ani dlhodobá spokojnosť sa nedajú kúpiť. Za seba môžem povedať, že ide predovšetkým o pocit slobodne sa rozhodnúť a zároveň prevziať zodpovednosť  za svoje činy. Je to aj o tom neobviňovať niekoho iného za výzvy, ktorým musím čeliť. Na mojich koučingových sedeniach vidím, že veľa klientov začne lepšie vnímať samých seba, keď venujú čas rozmýšľaniu nad tým, ako trávia čas a ako by ho tráviť chceli. Všetko začína prvým krokom a motivácia je kľúčová. Takže jednoduchý recept? Ak chcete byť spokojní so svojím životom,  začnite nad ním preberať kontrolu, pekne krok za krokom.

Platí ešte striktné oddeľovanie pracovnej a súkromnej sféry? Kedysi sa veľmi nenosilo, aby sa firmy starali o to, ako sa ich zamestnanci cítia a zaujímali aj o ich osobný život.

Tie najlepšie organizácie rozumejú tomu, že ľudia sú na prvom mieste emocionálni a až potom racionálni. Sú si vedomé toho, že zamestnanci musia byť emocionálni zaangažovaní, ak majú v práci zo seba vydať to najlepšie. Až 80 % našich problémov je spojených s tým, ako sa o seba staráme vo svojom súkromnom živote. Ak sme doma šťastní, je pravdepodobné, že budeme šťastnejší aj v práci. Kľúčový je teda holistický pohľad na každého jednotlivca. Nástroje, ako je aj ten môj – Webbs Quality of Life Model© – manažérom vo firmách pomáhajú v tom, aby sa ich ľudia rozvíjali a aj vďaka tomu pomohli organizácii udržateľne rásť.

Čo konkrétne teda môže spraviť firma, ak chce aby sa jej ľudia mali lepšie?

Z môjho pohľadu je dôležité, aby sa vždy začínalo zhora. Od silného lídra, ktorý vidí benefity ľudského prístupu. Stanovte si jasnú víziu a načrtnite cestu, ako sa k nej má vaša organizácia dostať. Vaši ľudia potrebujú vedieť, čo sa od nich očakáva, jasné zadania a zodpovednosti. Mali by dostávať spätnú väzbu, konštruktívnu kritiku a možnosti rozvoja svojich schopností. Opäť sa dostávam k tomu, čomu veľmi verím – že najlepšou cestou, ako dosiahnuť dlhodobý úspech organizácie…

Celý rozhovor si môžete prečítať na oficiálnej stránke CEE CSR Summit 2018.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.