04. 04. 2014 Zodpovedné podnikanie

Poznáme najetickejšie firmy sveta

Think-tank Ethisphere Institute opäť zostavil rebríček najetickejších spoločností sveta.

Ocenenie získalo spolu 144 firiem z 21 krajín reprezentujúcich 41 odvetví. Z toho až 21 sa v rebríčku umiestnilo prvýkrát.

Vstupný dotazník pritom vyplnilo až 600 spoločností. Aby sa akákoľvek firma dostala na tento prestížny zoznam, musí mať zavedený firemný program zodpovedného podnikania, musí dodržiavať medzinárodné a obchodné právo a tiež monitorovať svojich dodávateľov pri dodržiavaní všetkých práv a povinností, najmä voči ich zamestnancom.

Rebríček okrem toho zohľadňuje, či firma koná nad rámec svojich bežných firemných prehlásení a či majú jej ciele reálny dopad. Ethisphere do zoznamu nezahrnul spoločnosti, ktoré podnikajú v oblasti tabaku, alkoholu a strelných zbraní.

Členovia 16-člennej komisie z Inštitútu Ethisphere preskúmali všetky predložené dokumenty a prostredníctvom databázy Thomson Reuters preverili všetky súdne spory a iné obchodné aktivity, ktoré firmy vykonávajú.

rebríčku nájdeme napríklad firmy Marks&Spencer, H&M, Levi Strauss & Co., Ford Motor Company, Microsoft Corporation, Henkel AG alebo firmu L’OREAL. Spomedzi firiem, ktoré pôsobia na Slovensku, sa medzi ocenenými nachádzajú aj materské spoločnosti členov Business Leaders Forum, firiem Accenture a Johnson Controls.   

V zozname sa však objavujú aj prekvapivé mená. Napríklad, sieť kaviarní Starbucks z rebríčka nevypadla napriek tomu, že bola veľmi hlasno kritizovaná za vyhýbanie sa plateniu daní v niektorých štátoch. Na zozname nájdeme aj štyri ropné spoločnosti, vrátane prekvapivého PKN ORLEN.

Zdroj: forbes.com,souvisime.cz

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.