20. 11. 2014 Zodpovedné podnikanie

Podrážky zo starých pneumatík

Timberland bude podrážky topánok vyrábať z recyklovaných pneumatík.

©Timberland

 

Cesta k udržateľnému rozvoju sa dá dosiahnuť aj spoločnými silami. Aj keď môže ísť o spoluprácu zdanlivo nesúvisiacich odvetví. Príkladom je výrobca outdoorovej obuvi Timberland, ktorý sa dohodol na spolupráci s producentom pneumatík Omni United. Spoločne sa rozhodli navrhnúť taký typ pneumatík, ktoré po spotrebovaní bude možné recyklovať a použiť ako materiál na výrobu podrážok topánok.

Priebeh je nasledovný. Po tom, ako sa pneumatiky opotrebujú, budú prepravené do tovární v severnej Amerike. Tam sa spracuje guma, z ktorej sa pneumatiky vyrábajú a vo svojej novej podobe sa pošle do zariadení Timberlandu. V nich sa následne vyrobia podrážky.

Ako vyplýva z tlačovej správy Timberlandu, cieľom je recyklovať všetky takto vyrobené pneumatiky. Spoločnosti tým chcú znížiť množstvo odpadu na skládkach.

Podľa greenbiz.com budú pneumatiky navrhnuté v troch kategóriách a vo viac ako 90 veľkostiach. Prvá kategória, určená pre crossover a malé SUV, by mala byť uvedená na trh už v apríli 2015. Pneumatiky pre veľké SUV a kamióny budú predstavené v júli toho istého roku. Nakoniec, v roku 2016, sa na trhu objavia aj také, ktoré budú určené pre bežné osobné autá.

Edie.net uviedol, že pneumatiky by mali vydržať 50 000 – 80 000 míľ (80 000 – 128 000 km), závisiac od typu modelu. Preto sa očakáva, že prvé z nich bude možné recyklovať koncom roka 2017. Dovtedy Timberland uvedie na trh špeciálnu kolekciu, ktorá bude na výrobu obuvi používať alternatívnu gumovú zmes.

Článok pripravila Lucia Makýšová, stážistka v tíme zodpovedného podnikania Nadácie Pontis.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.