01. 12. 2016 Zodpovedné podnikanie

Michal Hrčka: Naďalej pokračujeme v záchrane nášho kultúrneho dedičstva

Obnova získala v roku 2015 ocenenie Dobrý partner komunity. Projekt Pamätáme na pamiatky šíri osvetu o kultúrnom dedičstve.

Na fotografii Michal Hrčka, konateľ v spoločnosti Obnova s.r.o.

Spoločnosť Obnova je malá etablovaná firma, ktorá poskytuje komplexnú obnovu a revitalizáciu historických stavieb. Pri svojej práci sa drží hesla „Pamätáme na pamiatky“. V jeho duchu sa snaží poukazovať na krehkú hranicu medzi zničením podstaty pamiatky a jej kvalitnou obnovou. Firma primárne využíva tradičné technológie s lokálnymi a neškodnými materiálmi, akými sú vápno, kameň, korok, slama, ovčia vlna, konope, drevo a iné.

Už od roku 2001, firma šíri osvetu o kultúrnom dedičstve prostredníctvom renomovaného portálu Obnova.sk. Internetový magazín bol do príchodu sociálnych sietí prakticky jediným online informačným zdrojom podobného typu v rámci Slovenska a Česka. Fungovanie portálu zachránilo niekoľko desiatok pamiatok. Okrem redakcie sa do diania na Obnova.sk denne zapojí minimálne 1 000 unikátnych návštevníkov.

Keďže aplikovaný výskum v oblasti obnovy, konzervácie a údržby pamiatok je na Slovensku minimálny, firma spolu so svojimi partnermi vydáva k tejto téme aj publikácie, realizuje rôzne experimenty i vzdelávacie aktivity. Za svoj výnimočný projekt získala spoločnosť Obnova ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2015 v kategórii Dobrý partner komunity.

O tom, čo firme prinieslo ocenenie Via Bona Slovakia 2015, i o nových projektoch zameraných na obnovu slovenských pamiatok, sme diskutovali s Michalom Hrčkom, konateľom v spoločnosti Obnova s.r.o.

Čo pre Vás znamenalo, že ste v kategórii Dobrý partner komunity získali ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2015?

Bolo to milé ocenenie našej práce a v našom okolí sa stretlo s veľmi pozitívnou odozvou. Je to však pre nás aj záväzok robiť veci pre záchranu nášho spoločného stavebného dedičstva ešte lepšie.

Kam ste sa za posledný rok posunuli?

Pracujeme na nových projektoch. Rozbehli sme predaj produktov využiteľných pre obnovu pamiatok, ale aj pri udržateľnej výstavbe budov. Ide napríklad o ľanové farby, ktoré majú výbornú výdatnosť, prakticky neobmedzenú trvanlivosť, čím sa znižuje množstvo obalového materiálu, ktorý je nutné recyklovať. Skladajú sa iba z anorganických pigmentov a čistého ľanového oleja, ktorý je možné samostatne dokonca piť. Povrchy, ktoré nimi natriete sú absolútne nezávadné a starnú do krásy.

Akým udržateľným či zodpovedným aktivitám sa v súčasnosti venujete? 

Pokračujeme v budovaní Centra stavebného dedičstva v Banskej Štiavnici. Plánujeme v ňom výstavbu dielne, v ktorej sa budú nielen obnovovať pamiatky, ale aj organizovať kurzy. Súčasťou bude aj inkubátor pre remeselníkov, konferenčná sála a múzeum historických stavebných prvkov.

Za pomoci štedrého sponzora a Nadácie Pontis absolvovali dvaja naši kolegovia trojtýždňový kurz Letná škola Prince’s Foundation v Londýne a Škótsku. Vďaka tomu sme si rozšírili znalosti o organizovaní podobných kurzov, ktoré realizujeme v Centre stavebného dedičstva – Centrálka.

Kurzy napríklad absolvovali remeselníci, ktorí sa chceli naučiť základy práce s vápennými technológiami. Opäť sme na každoročnej Letnej škole remesiel privítali aj študentov stredných a vysokých škôl v príbuzných odboroch v oblasti konzervácie a remeselnej obnovy pamiatok.  Tento rok sme im predstavili hlinu, ako tradičný materiál.. Počas kurzu prebiehala na tom istom objekte ukážka pokládky slamenej krytiny.

Čo je pre Vás najväčšou prioritou do budúcnosti a na aké projekty sa môžeme tešiť? 

Spolu s Národným trustom Slovensko, Evanjelickou cirkvou Bratislava a ďalšími partnermi pripravujeme projekt Centrum pomoci vlastníkom historických objektov a lokalít (HERITAGE HUB), ktorý by mal sídliť v rodnom dome Floriána Františka Rómera (jeden zo zakladateľov modernej uhorskej archeológie, pozn. aut.) na Zámočníckej ulici v Bratislave.

S týmto zámerom súvisí aj medzinárodná konferencia „Komu patria pamiatky?”, ktorá sa konala 9. novembra 2016. Cieľom Na konferencii sa prezentovali rôznych efektívne modely spolupráce pri starostlivosti o pamiatky zo Slovenska i zo zahraničia. Predstavili sme aj celosvetový model „Navždy, pre každého” Národného Trustu pre Anglicko, Wales a Severné Írsko, ktorý vznikol v roku 1895 a dodnes slúži ako zdroj inšpirácií pre vznik nových mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú ochrane a zmysluplnému využívaniu pamiatok.

Ďalšie informácie nájdete na: www.obnova.eu

Podnikáte férovo? Nominujte Vašu firmu na ocenenie Via Bona Slovakia 2016

Nadácia Pontis opäť otvára nominácie na prestížne ocenenie Via Bona Slovakia. Firmy sa môžu so svojimi zodpovednými a etickými projektmi za rok 2016 nominovať do 20. januára 2017. Všetky dôležité informácie nájdete na www.viabona.sk 

 

Podujatie Via Bona Slovakia 2016 podporujú:

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.