30. 11. 2017 Zodpovedné podnikanie

Jem iné SK: Stále viac cítime pozitívny tlak verejnosti

Spoločnosť Jem iné s projektom Revolúcia v stravovaní získala v roku 2017 cenu za sociálne inovácie.

Predstavitelia spoločnosti Jem Iné s ocenením Via Bona Slovakia 2016.

Spoločnosť Jem iné SK má na muške zmenu v slovenských školských jedálňach – snaží sa presadiť dôležitosť zdravých jedál z kvalitných surovín. Zameriava sa pritom na osvetu priamo u detí. Do projektu Revolúcia v stravovaní sa zapojilo už 20 súkromných materských škôl po celom slovensku. Deti sa tak dozvedajú, prečo je dôležité zdravé stravovanie a vďaka ďalšiemu projektu – Škola varenia zisťujú, že zdravé jedlá vedia byť aj skutočne chutné. Navyše, zapojené školy nakupujú do kuchýň suroviny od miestnych farmárov a producentov, pekárov a mäsiarov, čím podporujú lokálnu ekonomiku. Za tento projekt získala spoločnosť Jem iné SK ocenenie Via Bona Slovakia v kategórii cena za sociálne inovácie. 

O spoulprácách s inými organizáciami i celkovom posune projektu sme sa rozprávali s Janicou Lacovou, zakladateľkou spoločnosti Jem iné SK. 

Čo pre vás znamenalo, že ste získali cenu za sociálne inovácie v rámci ocenenia Via Bona Slovakia za rok 2016?

Získanie ceny bolo a stále je pre nás tým najhodnotnejším potvrdením, že to, čo robíme, robíme správne a má to zmysel. Úprimne, vôbec sme nedúfali, že by sme ocenenie mohli získať práve my. Na Slovensku sa realizuje veľa zmysluplných projektov a konkurencia bola silná. Tešíme sa, že Nadácia Pontis dlhoročne oceňuje tých, ktorým záleží nielen na vlastnom blahu, ale aj na rozvoji spoločnosti ako takej.

Kam ste sa za posledný rok posunuli?

Posúvame sa každý mesiac. Medzičasom sa nám v júni 2017 podarilo získať záštitu Ministerstva školstva a Ministerstva pôdohospodárstva na projekt Skutočne zdravá škola. Jeho cieľom je celoplošné zlepšenie podmienok na stravovanie v materských, základných a stredných školách. Do projektu máme prihlásených 30 pilotných škôl z celého Slovenska a predpoklad realizácie je od januára 2018. Okrem toho pracujeme aktívne na rozvoji pobočiek po celom Slovensku. Začíname v mojom rodnom Martine, kde som sa v októbri 2017 presťahovala, aby sme mohli pobočku čo najlepšie rozbehnúť.

Akým zodpovedným aktivitám sa v súčasnosti venujete? Čo je pre vás najväčšou prioritou do budúcnosti?

To, o čo sa aktívne snažíme, je zvýšenie povedomia o dôležitosti kvalitných potravín. Stále viac cítime pozitívny tlak verejnosti. Príjemným prekvapením pre mňa osobne je záujem Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine o pravidelnú spoluprácu. 16. novembra 2017 sme absolvovali prvý edukačný workshop, kde sme verejnosti predstavili najstaršie kuchárske knihy (od roku 1581), etnologička zo SNK rozprávala o ich obsahu a tiež o historickom kontexte. Verejnosť konzultovala použitie pôvodných receptov a surovín a ochutnávala ich súčasné verzie, ktoré sme pripravili. Záujem verejnosti o informovanosť o pôvode surovín a tiež o rozšírenie vlastných zručností v kuchyni narastá. To nás teší, pretože to vytvára spomínaný pozitívny tlak na zmeny vo verejnom sektore.

 

Podnikáte aj vy férovo? Nominujte vašu firmu na ocenenie Via Bona Slovakia 2017

Nadácia Pontis opäť otvára nominácie na prestížne ocenenie Via Bona Slovakia. Firmy sa môžu so svojimi zodpovednými a etickými projektmi za rok 2017 nominovať do 15. januára 2018. Všetky dôležité informácie nájdete na www.viabona.sk.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.