28. 05. 2016 Zodpovedné podnikanie

Ján Laco ako ambasádor bezpečnosti v Slovenských elektrárňach

Slovenské elektrárne spustili kampaň so známym hokejovým brankárom, aby upozornili na potrebu chrániť sa pri práci.

Viete si predstaviť horolezca bez istenia? Alebo futbalistu bez chráničov? Prípadne hokejistu bez prilby či rukavíc? Prečo potom sami nepoužívame osobné ochranné pracovné prostriedky?

Tieto otázky motivovali Mareka Rolinca, manažéra bezpečnosti a životného prostredia na dostavbe 3. a 4. bloku AE Mochovce, aby nielen pre pracovníkov trojky a štvorky, ale pre všetkých zamestnancov Slovenských elektrární a dodávateľských firiem na stavenisku pripravil zaujímavú kampaň zameranú aj na používanie bezpečnostných pomôcok. Jej hlavnou postavou je slovenský hokejista Ján Laco, strieborný medailista z Fínska v roku 2012, kde sa stal aj najlepším brankárom celého šampionátu. Tým sa môže pochváliť ako jediný slovenský gólman.

Pracovník Slovenských elektrární má s hokejovým brankárom veľa spoločného. Tak, ako funguje stretnutie pred prácou, hokejisti majú tréningy či porady pred zápasom. Pri výkone prác zamestnanci používajú osobné ochranné pracovné prostriedky – inak to nie je ani pri iných športoch, zvlášť pri hokeji, keď si hráči použitím OOPP chránia svoje zdravie. A žiaden zamestnanec nepracuje na vlastnú päsť, ale prijíma svoj diel zodpovednosti a myslí aj na kolegov.

„Hokej je tímová hra a na tom ľade sú piati plus brankár. Keď niekto urobí chybu, dá sa to napraviť. Samozrejme, čím bližšie sa chyba stane k bráne, tým je to riziko väčšie. Keď urobí chybu útočník, je tam stále ešte obranca. Keď urobí chybu obranca, je za ním ešte brankár. Bohužiaľ, brankár už nemá nikoho za sebou,“ hovorí Ján Laco.

Pre Slovenské elektrárne je bezpečnosť na prvom mieste.

Inšpiratívnu bezpečnostnú kampaň s Jánom Lacom odštartovali Slovenské elektrárne v piatok 6. mája spolu so začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa tentoraz konajú v Moskve a Petrohrade. Okrem iného kampaň upozorňuje aj na nahlasovanie skoroudalostí: Ak uvidíš nebezpečenstvo, zasiahni! Rovnako ako hokejista, ktorý bojuje za svoj tím.

„Hokej je rýchly: za každým nahodeným pukom do rohu alebo za bránu ide obranca, ale za sebou má hneď za chrbtom útočníka od súpera. Vždy mu pomôže komunikácia zo strany brankára alebo spoluhráča, kde to môže hrať a komunikácia vie pomôcť aj zabrániť zraneniu,“ radí Jano Laco.

 

Zdroj: Slovenské elektrárne

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.