27. 11. 2017 Zodpovedné podnikanie

INEKO vytvorilo interaktívnu mapu a prináša chýbajúce informácie o diaľniciach.

Interaktívna mapa diaľnic a rýchlostných ciest – cesty.ineko.sk

V rokoch 2020 až 2027 viac ako trojnásobok naraz rozostavaných úsekov oproti minulým rokom a nutný; dovoz stavebných kapacít. A po roku 2030 suchoty a úplné zastavenie výstavby. Tak vyzerá perspektíva budovania diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku podľa termínov, ktorí prezentuje Národná diaľničná spoločnosť. Unikátny prehľad stavu prípravy ukazuje, že väčšina termínov je nereálna. Sľuby len prekrývajú neriešenie pálčivýh problémov v doprave.

Vláda a jej nominanti na Slovensku o diaľniciach veľa hovoria ale málo informujúce. Verejnosť je odkázaná iba na fragmenty informácií, ktoré ministerstvo či NDS vyberajú a prezentujú ako sa im práve hodí. INEKO sa snaží zmeniť to. Prináša relevantné informácie o vyše 80 úsekoch v príprave, spolu za vyše 20 miliárd eur. Dĺžku tunelov i mostov, odhadované náklady aj prínosy, či skutočné intenzity dopravy na cestách, ktoré majú odľahčiť.

Nechýbajú ani informácie o hotových a zostávajúcich fázach projektovej prípravy. Ukazujú, že prezentované termíny výstavby často nereflektujú ani minimálny čas nutný na zostávajúce stupne prípravy. Navyše NDS aktuálne nezvláda ani výstavbu a prípravu oveľa menšieho počtu projektov.

Kým na kľúčových doteraz nezačatých úsekoch diaľnic D1 (Turany, Hubová) a D3 (Žilina, Kysucké Nové Mesto) politici konečne priznávajú reálne termíny dokončenia, inde ďalej živia nesplniteľné očakávania. Paradoxne by sa tak slabo vyťažené úeky R2 pri Rimavskej Sobote či R7 pri Dunajskej Strede mali stavať skôr než oveľa naliehavejšie úseky na severe. Tie sa pre zanedbanie prípravy v uplynulých štyroch rokoch objektívne stavať nedajú. No prehnaná pozornosť venovaná zatiaľ nepotrebným úsekom ich vyhliadky ďalej zhoršuje.

Skutočnou brzdou rozvoja diaľničnej siete tak nateraz nie sú chýbajúce zdroje, ale netransparentný výber a prehnaná šírka takzvanýh prioritnýcht. A tiež degradácia odborného potenciálu NDS po dosadzovaní; nominantov bez primeranej odbornosti aj na nižšie úrovne riadenia či dokonca referentské miesta. Výsledkom je viaznuca príprava aj plytvanie časom a zdrojmi na stavbách, ktoré sa už realizujú.

Veríme, že interaktívna mapa s bohatou ponukou doteraz chýbajúcich informácií podporí otvorenú a konečne informovanú diskusiu o diaľniciach a rýchlostných cestách na Slovensku. A tiež o iných, skôr dostupných a nezriedka primeranejších riešeniach dopravných problémov v rôznych regiónoch Slovenska.

Tento výstup vznikol aj vďaka finančnej podpore Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis a Nadácii ESET.

 

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.