28. 12. 2017 Zodpovedné podnikanie

IKEA: Chceme vytvárať kultúru, v ktorej sa rešpektujú a podporujú ľudské práva a rovnosť

Ocenenie Via Bona Slovakia 2016 v kategórii Skvelý zamestnávateľ získala IKEA Bratislava. Ako sa jej darí dnes?

Jednou z kľúčových tém v spoločnosti IKEA je starostlivosť o zamestnancov. V rámci nej realizuje zaujímavé zamestnanecké projekty, vďaka ktorým sa kolegovia medzi sebou nielen lepšie spoznajú, ale zároveň sa aj osobnostne či pracovne rozvíjajú. Preto im dala napríklad možnosť zorganizovať si navzájom 26 interaktívnych prednášok, na ktorých mohli ukázať svoje talenty. Na túto aktivitu potom nadviazal Týždeň talentov, ktorý bol určený zároveň aj záujemcom o zamestnanie. Okrem toho je pre pracovníkov v IKEA Bratislava k dispozícii napríklad tzv. rozvojové centrum, kde získavajú objektívnu spätnú väzbu. S tou môžu pracovať so svojím nadriadeným počas celého roka. Za tento proaktívny prístup získala minulý rok spoločnosť IKEA Bratislava ocenenie Via Bona Slovakia v kategórii Skvelý zamestnávateľ. 

O tom, prečo sa rozhodli pre takúto podporu svojich zamestnancov nám porozprávala Soňa Knaiflová, riaditeľka OD IKEA Bratislava.

Čo pre vás znamenalo, že ste v kategórii Skvelý zamestnávateľ získali ocenenie Via Bona Slovakia za rok 2016?

Ocenenie Via Bona je pre nás uistením, že naše iniciatívy v oblasti rozvoja a podpory zamestnancov majú zmysel. IKEA je úspešná vďaka ľuďom, ktorí v nej pracujú. Máme silné a jasne definované firemné hodnoty a kultúru. Veríme, že každý má na niečo talent, len ho treba objaviť. Tiež je dobré aj vďaka Via Bona vidieť, že nie sme na trhu jediní. Že je množstvo firiem, pre ktoré sú otázky spoločenskej zodpovednosti rovnako dôležité a že sa stále môžeme navzájom inšpirovať.

Kam ste sa za posledný rok posunuli?

Posúvame sa neustále a spustili sme niekoľko nových projektov. Veľmi úspešnou bola aktivita hľadania kolegu, ktorý zosobňuje hodnoty IKEA,  ktorému splníme jeho alebo jej sen. Dostali sme množstvo nominácií, teší nás, že u nás pracuje toľko skvelých ľudí.

Zamerali sme sa tiež na rozvoj a podporu vzdelávania potenciálnych budúcich lídrov v rámci spoločnosti. Našou dlhodobou stratégiou v rámci HR je aj podpora diverzity a inklúzie na pracovisku. Chceme vytvárať kultúru, v ktorej sa rešpektujú a podporujú ľudské práva a rovnosť, a diskriminácia nie je tolerovaná. V novembri tohto roku sme podpísali Chartu diverzity Slovensko ako potvrdenie nášho zámeru. Ak si myslíte, že IKEA je len obchod s nábytkom, mýlite sa. Je u nás toho omnoho viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

Akým zodpovedným aktivitám sa v súčasnosti venujete? Čo je pre vás najväčšou prioritou do budúcnosti?

V súčasnosti máme rozbehnutých hneď niekoľko zaujímavých projektov v rámci zodpovedného podnikania. Po minuloročnom úspechu sme rozbehli už druhý ročník dobrovoľníckeho projektu Spolu s vami na podporu neziskových organizácií, ktoré pomáhajú deťom. Víťazné organizácie dostanú nábytok IKEA, ktorý im naši kolegovia prídu aj zmontovať, pričom úpravu priestorov navrhnú naši interiéroví dizajnéri. Urobili sme aj veľký krok k podpore udržateľnosti. V obchodnom dome IKEA Bratislava sme spustili službu s názvom Druhý život nábytku, kde dávame zákazníkom možnosť priniesť nepotrebný nábytok IKEA, ktorý predáme ďalej za rovnakú cenu, za akú sme ho od nich kúpili, pričom zákazník dostane refundačnú kartu na nákup v IKEA v tejto hodnote. V rámci kampane Let’s play for change (Poďme sa hrať a zmeníme svet!), ktorá celosvetovo podporuje právo všetkých detí hrať sa a rozvíjať, venuje IKEA celý výťažok z predaja plyšových hračiek z kolekcie SAGOSKATT lokálnym neziskovým organizáciám. Pri východe z obchodného domu nájdu naši zákazníci veľkú krabicu, kde môžu už kúpené plyšové hračky vhodiť a my ich darujeme deťom z organizácie Special olympics Slovakia a malým pacientom záchrannej zdravotnej služby ZaMED. Všetky tieto a podobné projekty nás napĺňajú hrdosťou na našu prácu a motivujú neustále prinášať ďalšie riešenia, projekty, aj produkty, ktoré pomôžu zlepšiť každodenný život pre čo najviac ľudí.

 

Podnikáte aj vy férovo? Nominujte vašu firmu na ocenenie Via Bona Slovakia 2017

Nadácia Pontis opäť otvára nominácie na prestížne ocenenie Via Bona Slovakia. Firmy sa môžu so svojimi zodpovednými a etickými projektmi za rok 2017 nominovať do 15. januára 2018. Všetky dôležité informácie nájdete na www.viabona.sk.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.