03. 10. 2014 Zodpovedné podnikanie

ČOKOBUS za spravodlivú čokoládu zavíta aj na Slovensko

Celoeurópska kampaň za spravodlivú čokoládu približuje podmienky pestovateľov kakaových bôbov.

Kampaň Za spravodlivú čokoládu! v neďalekej Viedni © Monika Guttmanová, Nadácia Integra

Európske turné čokobusu odštartovalo pred Branderburskou bránou v Berlíne koncom júla 2014. Odvtedy prešiel čokobus niekoľkými mestami v Nemecku, navštívil Budapešť, ukončil svoju púť v Českej republike, na svojej ceste do Talianska sa zastavil vo Viedni a Grazi a čakajú ho ešte ďalšie mestá v strednej a severnej Európe.

Čokobus príde aj na Slovensko. V Bratislave bude v utorok 7. októbra 2014. Námestie SNP v srdci hlavného mesta sa na niekoľko hodín stane dianím kampane Za spravodlivú čokoládu!

Od 11.00 do 18.00 si budete môcť vyskúšať, ako sa zbierajú zrelé kakaové struky z kakaovníkov, alebo zistíte, koľko kakaových bôbov sa ukrýva v jednom struku a koľko ich je treba na výrobu jednej tabuľky čokolády. Pripravené sú aj  ukážky prípravy čokolády a hudobné vystúpenia. Čokobus so sebou privezie čokoládovú fontánu, vedomostné koleso šťastia, nafukovaciu tabuľku čokolády a mnohé iné atrakcie.

Občerstviť sa budete môcť horúcou čokoládou z bicyklovej kaviarne a koláčom pripraveným organizáciou Bol raz jeden človek.

O 18.30 si môžete v Panta Rhei na Poštovej pozrieť dokument s názvom Temná stránka čokolády.

Navyše, svojím podpisom celoeurópskej petície podporíte spoločnú žiadosť Európanov adresovanú výrobcom čokoládových cukroviniek, aby:

  1. zaručili spravodlivú mzdu farmárom kakaových bôbov a ich pracovníkom,
  2. zachovávali ľudské a pracovné práva v rámci celého dodávateľského reťazca s kakaovými bôbmi a postavili sa proti zneužívaniu detskej práce,
  3. budovali kapacity farmárov kakaových bôbov v oblasti udržateľnosti a diverzifikácie poľnohospodárskej výroby,
  4. zaviedli nezávislý proces certifikácie a nezávislý kontrolný systém.

Petícia bude odovzdaná výrobcom čokoládových cukroviniek počas valného zhromaždenia COABISCO (Asociácia EÚ združujúca výrobcov čokolády, trvanlivého pečiva a cukroviniek) v júni 2015. Petíciu už podpísalo 44 076 ľudí. 

Podujatie v Bratislave organizuje občianske združenie FAIRTRADE Slovakia s Nadáciou Integra a CEEV Živica. Fotografie a videá z turné čokobusu nájdete na tour.makechocolatefair.org.

Zdroj: Tlačová správa FAIRTRADE Slovakia

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.