10. 04. 2015 Zodpovedné podnikanie

Obehová ekonomika: cesta k rastu, ktorý neničí životné prostredie

Ako veci nevyhadzovať do koša a predlžovať ich životný cyklus? Dozviete sa na CEE CSR Summite 28. mája.

©zeronaut.be

Súčasný svet sa vyznačuje stúpajúcou spotrebou, čo potvrdzuje aj fakt, že každoročne vyťažíme až 60 miliárd ton prírodných zdrojov. Toto číslo by sa malo podľa niektorých odhadov zvýšiť až na 140 miliárd ton ročne v roku 2050. Na druhej strane, štúdia spoločnosti Defra ukázala, že britské firmy by mohli ročne ušetriť až 23 miliárd libier, ak by sa viac zamerali na využitie svojich zdrojov.

Práve teraz, keď máme k dispozícii nové efektívnejšie technológie a zákazníci sa čoraz viac zaujímajú o dopady priemyslu na životné prostredie, má obehová (circular) ekonomika šancu na úspech.

V nasledujúcich týždňoch vám prinesieme sériu článkov o tom, čo obehová ekonomika znamená, a predstavíme vám aj úspešné príklady zo zahraničia. Ak sa chcete dozvedieť viac a priamo z úst odborníkov, príďte na najväčšiu konferenciu o zodpovednom podnikaní v strednej a východnej Európe CEE CSR Summit. Registrujte sa ešte dnes na www.cee-csr-summit.eu.

Dlhší život výrobkov

Obehová ekonomika predstavuje novú alternatívu k tradičnej lineárnej ekonomike postavenej na vzorcoch „vyrobiť – spotrebovať – zlikvidovať“. Vďaka cirkulujúcej ekonomike môžeme udržať zdroje vo výrobnom procese tak dlho, ako sa len dá, získať z nich maximum hodnoty počas používania a na konci životnosti ich zrecyklovať na nové materiály.

Väčší rast, úspory a menej odpadu

Obehová ekonomika vytvára nové možnosti pre rast, ako aj:

  • znižovanie množstva odpadu;
  • väčšiu efektívnosť využívania zdrojov;
  • zvyšovanie konkurencieschopnosti;
  • znižovanie dopadov produkcie a spotreby na životné prostredie.

V dnešnom svete sa nám naskytujú mnohé možnosti na prehodnotenie a zlepšenie spôsobov, akým veci vyrábame. „Prehodnocovací pokrok“ (Re-Thinking Progress) odhaľuje nový model fungovania ekonomiky, ktorého základom sú produkty, ktoré sú „vyrobené, aby boli vyrobené znova“ za využívania energie z obnoviteľných zdrojov.

„Obehová ekonomika otvára dvere ekonomickému rastu, ktorý bude ohľaduplný k životnému prostrediu. Inšpiruje mnohých politikov, inžinierov, dizajnérov a budúcu generáciu lídrov,“ tvrdí Ellen MacArthurová, zakladateľka Nadácie Ellen MacArthurovej, ktorá sa dlhodobo venuje téme obehovej ekonomiky a jej možných prínosov.

Lídri, nezaspite na vavrínoch

Svetové ekonomické fórum a Nadácia Ellen MacArthurovej vydali v januári minulého roku správu Smerom k obehovej ekonomike, v ktorej žiadajú svetové spoločnosti, aby neignorovali dostupné možnosti, ktoré obehová ekonomika ponúka.

Ak by ich firmy poslúchli, mohli by usporiť až 500 miliónov dolárov na materiáloch a znížiť mieru odpadu až o 100 miliónov ton. Napríklad výdaje na materiál využívajúci sa pri výrobe smartfónov by sa mohol znížiť až o 60 %.

Ako na to? H&M vyrába nové zo starého

Gigant odevného priemyslu H&M prichádza na trh s novou kolekciou vyrobenou zo starých šiat, ktoré zbierala od svojich zákazníkov počas minulého roka. Švédska spoločnosť chce týmto krokom zredukovať množstvo odpadu a znížiť negatívny dopad odevného priemyslu na životné prostredie.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.