02. 12. 2014 Zodpovedné podnikanie

Čína a USA vysielajú pozitívny signál v boji proti klimatickej zmene

Ničivé dopady zmeny klímy už nepopierajú ani USA či Čína.

Po dohode EÚ znížiť emisie CO2 došlo k ďalšiemu kroku v boji proti klimatickej zmene. K európskej dvadsať osmičke sa pridali aj USA a Čína, ktoré sa spoločnými silami rozhodli znížiť množstvo nimi vypúšťaných skleníkových plynov. Obe krajiny totiž patria k najväčším producentom CO2. Dohromady sa v týchto krajinách vytvorí takmer tretina celosvetových skleníkových plynov.

Svoj plán oznámili na APEC konferencii v Pekingu. USA si za cieľ vytýčila znížiť produkciu svojich emisií o 26 – 28 % hodnoty z roku 2005. Nadväzuje tak na svoj pôvodný zámer, dosiahnuť 17% redukciu do roku 2020, ako uviedol portál bloomberg.com. Čína sa rovnako zaviazala znížiť emisie CO2, ktoré zatiaľ každoročne rástli. Zároveň, do roku 2030 plánuje zvýšiť podiel využívania nefosílnych palív na 20 %. Popri týchto cieľoch chce Čína tiež podporiť trh s technológiami a tovarom priateľským k životnému prostrediu a znížiť znečistenie v mestách.

Spoločná dohoda vyvolala pozitívne ohlasy. Ako uviedla Anne Kelly, riaditeľka v oblasti klímy v spoločnosti Ceres, pre npr.com: „Toto rozhodnutie dáva správny signál investorom a spoločnostiam, ktoré už nejaký čas vedia, že presun k čistej energii bol jednou z najlepších ekonomických príležitostí.“

Tým, že EÚ, Čína a USA sa začali čoraz viac zaoberať znižovaním emisií, očakáva sa, že ich rozhodnutia vyšlú signál veľkým krajinám, ako je India či Brazília, ktoré sa rovnako začnú venovať problémom s vypúšťaním CO2 do ovzdušia. Prezident Európskej komisie Jean-Claude Junicker a bývalý prezident Európskej rady Herman Van Rompuy v spoločnom stanovisku vyhlásili:„ Rozhodnutia o znižovaní CO2 zatiaľ pokrývajú takmer polovicu svetových emisií. Preto by sme chceli vyzvať aj ostatné krajiny, najmä členov G20, aby svoje ciele týkajúce sa emisií ohlásili do roku 2015. Pretože len spoločnou snahou môžeme naplniť svoj cieľ a udržať rast globálnej teploty pod 2 °C.“  

Ako uviedol portál theguardian.com,Prezident Obama na summite G20 v Brisbane vyhlásil, že chudobnejším krajinám bude poskytnutá pomoc, aby sa mohli vyrovnať s klimatickou zmenou.  USA plánuje vložiť takmer 3 miliardy dolárov do medzinárodného fondu, z ktorého tieto krajiny môžu čerpať finančné prostriedky.

Celý nasledujúci priebeh sa však bude odvíjať od vnútropolitickej situácie v USA. Na rozdiel od prezidenta Obamu, americký Kongres, v ktorom v súčasnosti v oboch komorách prevládajú republikáni, hrozí blokovaním návrhu o obmedzení CO2. Nie je spokojný s redukciou elektrární, ktoré emitujú CO2. Cieľ sa im zdá nereálny, najmä v prípade Číny a odmietajú darovať zahraničnú finančnú pomoc iným krajinám.

Rokovania zamerané na riešenie dopadov klimatickej zmeny práve prebiehajú na výročnej Konferencii zmluvných strán (COP) k UNFCC, ktorá by mala jednotlivé krajiny priblížiť k celosvetovej klimatickej dohode. Tá má byť prijatá v roku 2015 v Paríži a do platnosti by mala vstúpiť v roku 2020. Hovory OSN odštartovali v peruánskom Lime 1. decembra a pokračovať budú až do 12. decembra.

Článok pripravila Lucia Makýšová, stážistka v tíme zodpovedného podnikania Nadácie Pontis.

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.